بیماری fip گربه چیست؟ بررسی انواع و درمان بیماری اف آی پی گربه
بیماری پریتونیت عفونی گربهها یا بیماری fip گربه یکی از بیماریهای جدی و خطرناک در میان گربههاست که توسط ویروسی به نام کروناویروس گربهای ایجاد میشود. این بیماری معمولاً گربههایی را تحت تأثیر قرار میدهد که سیستم ایمنی ضعیفی دارند یا در محیطهای پرازدحام زندگی میکنند. تشخیص و درمان این بیماری بهموقع از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا بدون مداخله، این بیماری معمولاً به مرگ گربه منجر میشود. در این مقاله به بررسی علتها، علائم، روشهای تشخیص و درمان بیماری fip گربه میپردازیم.
بیماری fip گربه چیست؟
گربهها ممکن است در طول زندگیشان به انواع بیماریها مبتلا شوند که خیلی از آنها به راحتی درمان میشوند و در مورد بقیه هم باید گفت با انجام واکسیناسیون به موقع قابل پیشگیری هستند. اما یک بیماری گربه که از خطرناکترین بیماری گربههاست ، پریتونیت عفونی یا بیماری fip گربه هست که یک مریضی ویروسی به شدت واگیردار و کشنده است.
بیماری fip گربه یا پریتونیت عفونی گربهها همانطور که گفتیم به دلیل نوعی از ویروس به نام کروناویروس ایجاد میشود؛ ویروسی که به دیواره رودهها حمله میکند و بیماری های گوارشی را ایجاد مینماید.
بهتر است بدانید گونههای ویروس کرونای گربهسانان در دستگاه گوارش بسیاری از گربهها وجود دارد؛ اما معمولا مشکل خاصی ایجاد نمیکند و فقط ممکن است در بچه گربهها باعث ایجاد اسهال ملایم بشود که به آن ویروس رودهای گربهسانان (FeCV) میگویند. اما همین ویروس بنابر دلایلی مانند ژنتیک،استرس و تغدیه جهش پیدا میکند و به بیماری خطرناک و کشندهای به اسم بیماری fip گربه تبدیل میشود.
پریتونیت عفونی در تمام سنین گربهها رخ میدهد اما در گربه های 3 ماه تا2 سال شایعتر است؛همچنین گربههای 11 ساله یا بالاتر در معرض خطر هستند. معمولا به صاحبان گربهها در مورد بیماری اف آی پی گربه هشدار داده میشود. اگرچه عفونت این بیماری یکی از بیماریهای همیشگی گربه ها نیست و فقط در 1 تا 2 درصد از حیوانات در سراسر جهان رخ میدهد ولی باید توجه داشته باشید که این بیماری معمولاً کشنده است.
انواع و علائم بیماری fip گربه چیست؟
این ویروس توانایی خارج شدن از دستگاه گوارش را دارد و از طریق خون به قسمتهای دیگر بدن مانند کلیه ، کبد ، چشم و طحال رفته و باعث اختلالهای شدید میشود.
به گفته سایت vet.cornell.edu،
بیماری fip گربه به طور کلی به یکی از دو شکل رخ می دهد، یک “شکل مرطوب” که در آن مایع در حفره های بدن مانند شکم و / یا قفسه سینه تجمع می یابد، و یک “فرم خشک” که بر سیستم عصبی مرکزی تأثیر می گذارد و در نتیجه علائم عصبی ایجاد می کند.
درصد محدودی از گربههای مبتلا به این بیماری عفونی بهبود یافتهاند البته به شرط تحت درمان قرار گرفتن ، اما در اکثر گربهها این بیماری پیشرفت کرده و تلف شدهاند. شروع علائم به خصوص در بچه گربه ها بسیار ناگهانی است و به شدت افزایش خواهد یافت. این بیماری گربه به طور کل به 2 دسته تقسیم میشود که در جدول زیر شرح داده شده است:
انواع بیماری fip گربه | توضیحات | علائم و عوارض |
fip مرطوب | هنگام عفونت این بیماری شکم ملتهب میشود. در این حالت مقدار زیادی مایع در شکم جمع میشود به همین دلیل این بیماری عفونی به شکل التهاب مسری نیز شناخته میشود. پریتونیت مرطوب ناشی از عفونت میتواند به قسمتهای دیگر بدن منتقل شود. | تجمع مایعات در داخل شکم و قفسه سینه(در این حالت مایعات در شکم یا سینه تجمع پیدا میکند. این وضعیت باعث دشواری تنفس میشود) فقدان اشتها و کاهش وزن عدم تحرک یرقان یا همان زردی(به دلیل نارسایی کبدی) تب طولانی مدت و بدون پاسخ به درمان ضعف و بیحالی شدید |
fip خشک | این نوع خفیفتر میباشد و زمانی اتفاق میافتد که سیستم ایمنی بدن گربه تا حدی سرعت تکثیر سلولها رو کند کرده ولی نتوانسته به طور کامل جلوی آن را بگیرد. | ناراحتی های چشمی (تورم، کوری) ناراحتی های کبد (یرقان) از دست رفتن اشتهای گربه مبتلا شدن گربه به بیماری های عصبی ( از دست دادن تعادل ، تغییرات رفتاری ، تشنج ، فلج شدن ) |
FIP در حالت مرطوب کشنده تر بوده و سریع تر در بدن پخش میشود که در این حالت بین ۶۰ تا ۷۰ درصد از موارد، به مرگ حیوان میانجامد. به همین دلیل در این موارد گاهی دامپزشک و صاحب گربه برای خلاص کردن گربه از این همه درد، تصمیم به یوتانایز یا مرگ بدون درد و به اصطلاح «خواباندن گربه» میگیرند.
راه انتقال ویروس fip
این بیماری عفونی از طریق تماس مستقیم با بزاق دهان و ترشحات بینی و همینطور مدفوع آلوده گربه منتقل میشود ، پس به همین دلیل استفاده از ظرف خاک مشترک در پناهگاهها برای چندین گربه به عنوان اصلیترین راه انتقال این ویروس شناخته میشود ، همچنین رایجترین روش انتقال این ویروس به بچهگربهها از طریق مادر آلوده به این بیماری بوده است.
بیماری fip گربه میتواند برای گروههای زیر خطرناکتر باشد
سیستم ایمنی ضعیف یا در حال توسعه نمیتواند بهطور مؤثر با ویروس کرونا گربهای مبارزه کند. همچنین، شرایط پرجمعیت خطر انتقال ویروس و جهش آن به FIP را افزایش میدهد. در زیر به برخی از گروههایی که بیشتر امکان ابتلا به این بیماری را دارند شرح دادهایم:
- گربههای جوان (زیر دو سال): سیستم ایمنی گربههای جوان هنوز به طور کامل توسعه نیافته است، بنابراین آنها بیشتر در معرض خطر جهش ویروس کرونا و بروز FIP هستند.
- گربههای مسن: گربههای مسن به دلیل ضعف طبیعی سیستم ایمنی، بیشتر مستعد ابتلا به بیماریهای جدی از جمله FIP هستند.
- گربههای با سیستم ایمنی ضعیف: گربههایی که به دلایل مختلف مانند بیماریهای مزمن (مانند ویروس لوکمی گربهای یا FIV) یا مصرف داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی ضعیف شدهاند، در معرض خطر بیشتری قرار دارند.
- گربههای پناهگاهی یا زندگی در محیطهای پرجمعیت: محیطهای پرازدحام مانند پناهگاهها، محلهایی با چند گربه یا خانههایی با تعداد زیاد حیوانات خانگی، خطر انتقال ویروس کرونا گربهای را افزایش میدهند.
- گربههای نژاد خاص: برخی از نژادهای گربه، مانند گربههای برمهای، بنگال، و حبشی، به دلیل ویژگیهای ژنتیکی ممکن است بیشتر در معرض ابتلا به FIP قرار داشته باشند.
- گربههای استرسزده: استرس مزمن ناشی از تغییر محیط، جراحی، یا سایر عوامل، میتواند سیستم ایمنی گربه را تضعیف کرده و خطر ابتلا به FIP را افزایش دهد.
برای محافظت از گربههای حساس، محیطی تمیز، آرام، و ایمن فراهم کنید و با انجام چکاپهای منظم، سلامت آنها را بررسی کنید. همچنین برای گربه های بالغ با توجه به سن آنها و با خرید غذای تر گربه که از مواد اولیه باکیفیت تهیه شدهاند مانند کنسرو گربه شایر میتوانید به بهبود وضعیت سیستم ایمنی آنها کمک کنید زیرا غنی از ویتامینها و پروتئینها میباشند.
درمان بیماری اف آی پی گربه
متاسفانه هنوز هیچ درمان تاییدشدهای برای این بیماری عفونی وجود ندارد ، با این حال، برخی مراقبتها و درمانهای حمایتی مثل تخلیه ترشحات و مایعات عفونی استفاده برخی داروهای حمایتی همچون آنتیبیوتیکها (مثل تایلوزین)، داروهای کورتیکواستروئیدی (مثل پردنیزولون)، داروهای سرکوبکننده ایمنی (مثل سیکلوسپورین)، داروهای تقویتکننده ایمنی (مثل اینترفرون) و استفاده زیاد از برخی ویتامینها میتواند روند پیشرفت بیماری را کندتر و کیفیت زندگی گربه را بهتر کند.
پیشگیری از بیماری fip گربه چگونه است؟
تا به امروز واکسن مناسبی برای بیماری اف آی پی گربه ساخته نشده است. بچه گربهها تا هنگام شیر خوردن برای چند هفته آنتی بادیها را با خوردن شیر مادر به دست میآورند. پس از این دوره تنها روش پیشگیری از این بیماری دور نگهداشتن بچه گربهها از سایر گربهها و ناقلین احتمالی میباشد. توجه داشته باشید که این بیماری مختص گربه هایی که در بالا ذکر کردیم نیست و اگر این ویروس به صورت تهاجمی باشد میتواند به شدت گربههایی را که کاملاً سالم هستند را نیز تحت تأثیر قرار دهند.
نتیجهگیری
بیماری FIP گربهها یک بیماری جدی و پیچیده است که نیاز به مراقبت و مدیریت ویژه دارد. اگرچه درمان قطعی هنوز به طور کامل در دسترس نیست، اما پیشرفتهای اخیر در درمانهای ضدویروسی میتوانند به گربههای مبتلا کمک کنند. پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا گربهای، بهترین راهحل برای کاهش خطر FIP است. در صورت مشاهده علائم، مراجعه به دامپزشک متخصص ضروری است.
منبع:
vet.cornell.edu
خیلی مفید بود ولی شما اشاره ای به درمان از طریق تزریق ویالهای جی اس نکردید که الان رایج شده و میتونه مفید و موثر باشه ممنون